donderdag 17 december 2015

Report || Tijdelijk Modemuseum

Ieder jaar zijn er in Nederland wel een aantal modetentoonstellingen. Vorig jaar plaatste ik al 2 artikelen over de tentoonstellingen: The Future of Fashion is Now & Romantische Mode. Ook dit jaar bezocht ik al 2 tentoonstellingen en vandaag plaats ik een artikel over de eerste: Het Tijdelijk Modemuseum in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Lees je mee?

Het tijdelijk modemuseum is een initiatief van het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Zij zagen dat veel musea in Nederland wel eens tentoonstellingen over mode hebben, maar dat het in Nederland nog niet tot een echt modemuseum is gekomen. Daarom wilden zij met deze tentoonstelling kijken of dat iets zou zijn.

De tentoonstelling is erg divers. De start is op de begane grond, waar je in chronologische volgorde door de historie van de Nederlandse mode loopt. De uitleg over de verschillende tijdperken kun je vinden bij het onderdeel, maar ook in de krant (die je bij binnenkomst mee kon pakken). Op deze manier is het dus ook mogelijk om thuis nog even langs de items te lopen.

Na het deel over de geschiedenis kom je in het archief. In het archief zitten ontzettend veel kledingstukken, een deel hangt in zakken of zit in dozen en een deel hangt aan een kledinghanger. Ik weet nu nog steeds niet goed of het de bedoeling was dat ik dat aan ging raken, maar die vrijheid heb ik mezelf maar gewoon gegeven.

Dan het laatste onderdeel van de begane grond (oké, ik weet niet of dit nou het laatste of 1 na laatste deel moest zijn, voor mijn gevoel liep ik namelijk in de verkeerde richting. Doet er verder ook niet toe): Het ontwerp atelier. Hier kon je verschillende ontwerpen in toile zien (dus een soort proefmodel op een basisstof, dit is puur voor het modelleren van het ontwerp en gaat enkel om de vorm). Ik vind dit zelf echt een heel leuk onderdeel van mode, dus hier zijn heel wat plaatjes geschoten, zie hier:


Ik heb echt nog veel meer foto's van dit onderdeel, maar om het voor iedereen leuk te houden, wil ik het hier graag bij laten. Dit onderdeel werd afgesloten met beelden van de show van Liselore Frowijn, een Nederlandse ontwerpster die haar collectie tijdens Amsterdam FashionWeek presenteert.

Dan zijn we bij de volgende verdieping, hier zie je HACKED. HACKED is eigenlijk de hele mode-industrie weergegeven op 1 verdieping. Het laat zien hoe de huidige industrie, waarin veel overproductie voorkomt, werkt en kan worden tegengegaan. De bedenkers van HACKED werken met producten uit restpartijen om daar vervolgens nieuwe producten van te maken. In dit deel van de tentoonstelling wordt gezocht naar een nieuwe indeling voor de fashion cycle en wordt onder andere gekeken naar de rol die de ontwerper in dit proces zou krijgen.

Het laatste deel van de tentoonstelling bevindt zich op de bovenste verdieping en is niet geschikt voor mensen met een flinke hoogtevrees. De verdieping is namelijk een groot rooster, waardoor je de andere verdiepingen kunt zien (hiervan is een foto te vinden op mijn Instagram). Op deze verdieping wordt ingegaan op de verspilling van textiel en de prijsvorming van kleding. Er is onder andere een film over vrouwen die westerse kleding uit elkaar halen en een heel gangpad over de prijsopbouw van onder andere t-shirts, zoals je kunt zien op de bovenstaande afbeelding.

Lijkt deze tentoonstelling je nou leuk om te gaan bezoeken? Dat kan nog t/m 8 mei 2016, je hebt dus nog even de tijd. Voor jongeren t/m 18 jaar is het museum gratis. Vanaf je 19e betaal je voor dit museum €10, maar studenten/CJP-pashouders mogen voor €6,50 naar binnen.

Binnenkort zal ik nog 2 modetentoonstellingen gaan bezoeken. Uiteraard zal ik daar ook artikelen over schrijven.

Ga jij wel eens naar een museum? Lijkt deze tentoonstelling je leuk om te gaan bezoeken?

4 opmerkingen:

  1. Ziet er leuk uit! Had er nog niet van gehoord :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die bovenste verdieping lijkt me zo eng! Verder ziet het eruit als een heel gave tentoonstelling, helemaal als je iets met mode doet heel leerzaam ook :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ahhh super leuk om te zien! Ik ga er deze vakantie ook heen, dus gaaf om even een klein voorproefje te zien hihi. Liefs

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...