maandag 25 november 2013

Report || Reshare textielsorteercentrumAfgelopen donderdag had mijn school voor heel 5 Havo, 5 VWO & 6 VWO een duurzaamheidsdag georganiseerd, de mensen met biologie hadden na het ochtendprogramma nog een excursie. Ik ging met mijn excursie naar het textielsorteercentrum van het leger des heils. Ook al hadden we niet de beste rondleiding, ik wil jullie wel even wat vertellen over wat er daar allemaal wordt gedaan. Ik heb helaas geen foto's kunnen maken omdat het met school was en het er helemaal vol stond met stoelen voor de opening..De eerste stap ligt natuurlijk bij jou en mij. We gooien onze oude of te kleine kleding in de container en dan? 1 keer per week wordt de container geleegd en gaat de inhoud naar het textielsorteercentrum, wat in dit geval in Sneek staat en toevallig donderdag officieel werd geopend. In Sneek werken 10 mensen en dus kunnen zij lang niet alle kleding die ze binnen krijgen verwerken. Ze kiezen daarom rond de 3000-4000 stuks kleding uit om die week te sorteren. De overige kleding gaat, nog in de zak, via de lopende band de vrachtwagen in en naar Polen.

Bron foto
De gekozen zakken met kleding worden uitgepakt. De plastic zak gaat in een bak en wordt naar de afvalcentrale gebracht waar Reshare mee samenwerkt. De beste kleding gaat in bak 1, dit is de kleding die waarschijnlijk in de kringloopwinkel zal belanden. De iets minder goede kleding gaat in bak 2, deze kleding gaat naar rampgebieden (zoals nu de filipijnen), derde wereld landen of Polen. De slechte kleding gaat in bak 3 en dan door naar de afvalcentrale. Knuffels en andere dingen belanden in aparte dozen.

Dan gaat alle kleding door naar de tweede tafel. Daar wordt de kleding uit bak 1 nog een keer gecontroleerd, de kleding die echt van goede kwaliteit is komt daarna gescheiden in dozen en kan zo door naar de kringloop. De kleding die vies is of iets minder van kwaliteit, wordt ook naar Polen gestuurd. In Polen wordt de kleding namelijk gewassen en daar is in Sneek niet genoeg geld voor.

Textielsorteercentrum in Sneek goed voor mens en milieu
Bron foto
Wat gebeurd er met het geld?
Van het geld wat met de kleding en donaties wordt verdiend wordt het personeel betaald, de overige winst gaat naar goede doelen. Ook worden er leuke evenementjes van georganiseerd, zoals de schoenenactie met sinterklaas. Dan kun je je schoenen inleveren en geven zij een arm kind een sinterklaaskado.

Ik vond het wel interessant om te zien, maar ik vond het erg vreemd dat de meneer die ons rondleidde zei dat de vraag in Nederland erg steeg en dat ze niet genoeg aanbod hadden. En dat hij daarna ineens liet zien dat een héél groot deel gewoon rechtstreeks naar Polen gaat. Beetje tegenstrijdig.. Ik hoop dat ze genoeg geld ophalen zodat ze meer personeel kunnen aannemen en zo meer kleding kunnen sorteren. Zo kan aan alle vraag worden voldaan.

Denk jij wel eens na wat er gebeurd met je ingeleverde kleding? Of koop je wel eens kleding bij de kringloop?

Follow: Twitter - Instagram - Facebook

1 opmerking:

  1. Soms denk ik wel van wat gebeurd er nou met de spullen die ik weggooi, maar eigenlijk sta ik er verder nooit bij stil.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...