donderdag 19 februari 2015

Personal || My Fashion Study: TCT


In september ben ik begonnen met de opleiding technische commerciële textielkunde in Enschede. Een opleiding over mode, interieur en eigenlijk alle andere dingen die met textiel worden gemaakt. De richting die mij het meest interesseert is de richting fashion. Ik kan pas in het tweede jaar mijn richting kiezen, maar ik denk dat dat de richting word waarin ik ga afstuderen. 

Het afgelopen half jaar heb ik een aantal opdrachten moeten maken voor de opleiding en aangezien veel van mijn volgers/lezers iets met mode hebben en misschien wel een studie in deze richting willen gaan volgen, leek het me leuk om hier een stukje over te schrijven.

Kwartiel 1
In het eerste kwartiel hadden we 2 praktijkvakken, kwaliteitsonderzoek (van stoffen) en confectie (naaien). Voor dit laatste vak moesten we een rechte rok op maat maken. Natuurlijk deden we dit niet meteen in week 1, maar bouwden we het niveau eerst een beetje op. Zo begonnen we met het locken van rechte stukjes stof en daarna een boogje en een hoekje. Ook moesten we de verschillende naad-typen leren naaien. Ook dit oefenden we op kleine proeflapjes. We oefenden het maken van suçons en het inzetten van een rits met knoop. Daarna was het tijd voor de rok. Deze mochten we nog maken met een basispatroon, die je aan moest passen aan je eigen maten. Uiteindelijk moest dit alles binnen 8 weken af zijn (dus in 8x 1 ½ uur) en worden ingeleverd in een map.


Kwartiel 2
Tijdens dit kwartiel hadden we iets meer praktijkvakken, kwaliteitsonderzoek, confectie en design & Styling. Voor confectie was de opdracht van dit kwartiel: Maak een rok met plooien of rimpels en een heuppas op maat. Het design mocht je zelf bedenken, het mocht asymmetrisch, symmetrisch, met 2 plooien of met 20% rimpels. De keus was aan jou. Ik koos voor een (lastige) asymmetrische rok met 8 plooien. Ook dit kwartiel begonnen we met wat oefeningen. Eerst het oefenen van 3 soorten plooien, dan het oefenen van rimpelen en vervolgens het oefenen van een heuppas in een schattig rokje op ½ schaal. Daarna moesten we zelf het patroon tekenen en uitwerken. Om te kijken of het patroon klopte moesten we een doorpas doen. Je maakt dan een rok van de meest simpele stof, onafgewerkt en zonder rits e.d. Pas als deze is goedgekeurd mag je beginnen aan je definitieve rok. Deze is dus mooi afgewerkt, met rits en alles er op en eraan.Voor het vak Design & Styling moesten we een tijdschrift maken. Hierin moesten we 12 opdrachten verwerken over onder andere trends, kleuren, modegeschiedenis en een bezoek aan een museum. Dit alles moest je maken in Photoshop en laten printen als een tijdschrift. Hoe je dit allemaal deed, was volledig aan jou. Hieronder zie je hoe ik dit heb gedaan. In totaal heeft mijn tijdschrift 32 bladzijden, mocht het jullie leuk lijken om het hele tijdschrift te zien, dan wil ik het wel behandelen in een filmpje (eventueel samen met mijn confectieportfolio). Laat het me dan even weten.
Kwartiel 3

Op dit moment loopt er een project over trends waarbij we een collectie van een bepaaldkledingstuk moeten bedenken (in ons geval jasjes/vesten) voor Bergdorf Goodman. Deze collectie moet passen binnen het thema wat je van de begeleider krijgt (wij hebben Zuid-Amerika), hiervoor maak je een researchboek. Uiteindelijk moet je ook nog een etalage ontwerpen en dit alles na 8 weken presenteren. Het is een project waar veel tijd in gaat zitten en aangezien we nog maar in de tweede week van de periode zitten, heb ik hier nog geen beeld materiaal van. Naast het project hebben we ook nog het praktijkvak breien, dit doen we op de machine. Ook bij dit vak zijn we nog niet zo ver en heb ik nog niet veel dingen die ik kan laten zien.

Dit is dus wat ik het afgelopen half jaar heb gedaan op mijn studie. Als jullie vaker wat updates willen van dit soort opdrachten, dan kunnen jullie dat natuurlijk aangeven in de reacties. Mocht je vragen hebben over mijn studie, dan kun je ook altijd een reactie achterlaten of je kunt me een mailtje sturen.

Zou deze studie ook iets voor jou zijn?

4 opmerkingen:

 1. Super leuk artikel , erg leuk dat je hier over schrijft =)
  Liefs Jorinda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super leuk dat je over je opleiding schrijft! Mijn nicht zit ook in het eerste jaar van TCT en ik ben ook al bij de open dag wezen kijken, maar branding op het amfi past toch beter bij mij. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat leuk! Ik wilde eerst ook naar het AMFI, maar bij mij was het juist andersom en paste TCT beter bij me. Ik heb nog 'geholpen' op de open dag haha!

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...