dinsdag 20 oktober 2015

5x innovaties in de fashionwereld

Trouwe volgers van mijn blog zullen waarschijnlijk wel weten dat ik Fashion & Textile Technologies studeer. Ik hou me graag bezig met mode-trends, maar ook nieuwe innovaties met textiel die niet altijd met mode te maken hebben. Ik heb een aantal leuke innovaties in de textiel/fashion wereld voor jou op een rijtje gezet en ik ben natuurlijk erg nieuwsgierig naar jouw mening!
Om te beginnen heb ik een filmpje waarin verschillende innovaties naar voren komen. Het is een korte documentaire van 45 minuten over technologie in kleding en biocouture.


Google - Project Jacquard
Project Jacquard is een project van Google (in samenwerking met Levi's, het bekende merk van de broeken inderdaad). In dit project onderzoeken zij het verweven van elektronica in textiel. Hierdoor kunnen we over een paar jaar onze telefoon waarschijnlijk bedienen met onze kleding, hoe gaaf!


Van fruit naar leer
Het is algemeen bekend dat we over de hele wereld ontzettend veel olie gebruiken en verbruiken, ook in de textielindustrie. Veel kleding wordt gemaakt van synthetische materialen (polyester, polyamide etc.), kijk maar eens op je waslabel van het shirt wat je nu draagt. De olie voorraad zal een keer op zijn en dan zullen er alternatieven moeten zijn. Studenten uit Rotterdam hebben nu een manier gevonden waarop je van fruit leer kunt maken, erg interessant! Je kunt er hier meer over lezen.


Electronic Wearables
Nog even terugkomend op het project jacquard stukje, elektronica in kleding komt al voor. Zo ontwierp de Nederlandse Anouk Wipprecht een interactieve collectie in samenwerking met Volkswagen. Haar 8 ontwerpen waren gekoppeld aan een auto uit de Volkswagen collectie en bevatte 1 of meer kenmerken van deze auto. Een interessante samenwerking tussen fashion en de auto-industrie.


3d-geprinte kleding
Je hebt vast wel eens van een 3D-printer gehoord en misschien ook wel over de toepassing van dit apparaat in de fashion industrie. Onder andere Iris van Herpen maakte al eens een 3D-geprinte collectie en veel desingers laten hun schoenen al printen. Ook deze studente maakte een (draagbare) collectie die volledig 3D-geprint was.


3D-geprint textiel is een ander verhaal, de grondstoffen voor textiel kwamen nog niet als garens uit de machine en een lapje stof kon nog niet worden gecreëerd. Tot nu. De electroloom is een machine die 3D-geprinte kleding maakt. Het 3D-printen gaat daarbij wel op een iets andere manier dan bij het reguliere 3D-printen, maar daarvoor kun je het filmpje het beste zelf gaan bekijken.


Ik vind dit echt hele gave dingen en ik denk dat deze ideeën in de toekomst heel veel gaan brengen! Wat denk jij over dit onderwerp?

3 opmerkingen:

  1. Wat een superleuk artikel heb je geschreven! Echt gaaf dat mode verder gaat dan alleen de 'normale' dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja heel erg gaaf! Er is zoveel meer mogelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo tof! Dat project van google ook! hahaha! xo

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...