vrijdag 27 mei 2016

Event || Hermès Festival des Métiers

Zoals je aan de artikelen op mijn blog wel kunt merken, heb ik de afgelopen tijd veel evenementen bezocht. Zo bezocht ik op 8 april het Hermès Festival des Métiers in de Hollandse Manege in Amsterdam. Een uniek evenement waarbij je eens een kijkje achter de schermen van Hermès kon krijgen. Uiteraard maakte ik weer enorm veel foto's, waarvan ik je nu een deel zal laten zien! Kijk je mee?

Voor dit Hermès event was de hele Hollandse manege voor een keer eens niet bedekt met zand en paarden, maar met een houten vloer en een aantal stands. Meteen bij de eerste stand aan de linker kant was een vrouw geconcentreerd bezig aan de beroemde Birkin tas. 
Met uiterste precisie was ze bezig om de randen van de tas af te werken en waterdicht te maken. Dit deed zij door de gelijmde randen eerst op te schuren met grof en daarna fijn schuurpapier. Vervolgens verhitte zij de randen en maakte ze ze klaar voor het verflaagje. Dit bruine verflaagje rolde ze met een stokje het randje op, waarna ze de rand verwarmde en hem helemaal glad maakte. Het waterdicht maken van de randen deed ze met bijenwas. Erg interessant om te zien als je het mij vraagt!
Vervolgens liep ik naar achteren waar werd gezeefdrukt op zijde. Zeefdrukken is eigenlijk met een sjabloon een kleur op het doek aanbrengen. Het sjabloon is een beetje vergelijkbaar met de plastic mallen die je vroeger in kon kleuren, als je begrijpt wat ik bedoel. Voor iedere kleur en ieder deel is een nieuw sjabloon nodig en ieder sjabloon moet dus met uiterste precisie op de vorige vorm gelegd worden. Uiteindelijk was het bovenstaande het resultaat.

Daarna worden de sjaals uitgesneden/geknipt en gaan ze naar deze mevrouw die op een speciale manier de randen van de sjaals omrolt en vastzet.


Vervolgens kwam ik bij de handschoenen stand. Hier stond een man het leer uit te knippen voor een paar zwarte handschoenen. Hij vertelde over het leer en het afval dat weer werd hergebruikt. Ook vertelde hij dat hij alleen het knippen van het leer doet, het in elkaar zetten word weer door iemand anders gedaan. Dit is om ervoor te zorgen dat alles zo goed mogelijk gebeurd, deze man is daarom echt gespecialiseerd in het knippen. Hij rekt het leer namelijk helemaal op, op een speciale manier, om zo het beste stuk leer te kunnen knippen en er zo veel mogelijk producten uit te kunnen halen. En echt, dit is het meest soepele, dunne en zachte leer wat je zult vinden, heb nog nooit zulk fijn leer gevoeld!


Tot slot de stand waar de paardenzadels worden bekleed. Ook hier wordt het leer helemaal opgerekt, zodat het zo strak mogelijk om het zadel komt te zitten. Er wordt steeds een stuk strakgetrokken en vastgeslagen in de onderkant met een spijker. Dan wordt het volgende stuk gedaan tot het helemaal rond is gegaan, dan worden de spijkers er 1 voor 1 weer op nieuw in gezet, maar deze keer gebeurd dat weer strakker. Een tijdrovend klusje dus, net zoals alle andere ambachten die op dit event werden volbracht. 

Ik vond het een erg leuk en interessant evenement, het is leuk om eens te kunnen zien hoe deze designeritems echt gemaakt worden. Ik zou er zo nog een paar uur naar kunnen kijken, vooral naar het maken van de tas. 

Kende jij Hermès en dit event? En heb jij het ook bezocht? 

Follow: Twitter - Instagram - Facebook - Bloglovin - Youtube

2 opmerkingen:

  1. Ik kende dit event helemaal niet! Wat leuk dat je dan een kijkje achter de schermen mag nemen! Super interessant om te zien :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi

    Wat een ontzetten mooie event en gaaf dat jij hierbij aanwezig mocht zijn.
    Groetjes Annemieke

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...