vrijdag 17 april 2015

DIY || Minimalistic Top

Ik heb de smaak helemaal te pakken geloof ik. Dit is namelijk alweer de tweede DIY deze maand. Deze keer maak ik een minimalistische top die zeer geschikt is voor de lente en zomer. Het model is afgeleid van de haltertop, maar omdat ik liever gewone bandjes draag (die dus op de rug ook vast zitten), heb ik het touw om de nek daardoor vervangen. 

Wat heb je nodig:
- Nep-Leer of een andere stof
- Papier voor het patroon
- Liniaal
- Schaar
- Stofschaar of stofmesje + matje
- Meetlint
- Geodriehoek
- Zwarte pen (ik gebruik een 0,5 fineliner)
- Naaimachine

Het materiaal wat ik heb gebruikt is soepel nep-leer, maar je kunt dit vervangen door iedere stofsoort die jij maar wilt. Nep-leer valt vrij recht en het model is daarom erg simpel, kies je voor een soepeler stofje dan zal de top anders om je lichaam zitten. Het is maar net wat jij wilt.


Stap 1.
Teken het patroon. Mijn patroon is half, dat betekend dat ik alleen de linker kant heb getekend. Ik ga het patroon namelijk op stof leggen die gevouwen is (TEGEN DE VOUW LEGGEN!). Mijn patroon is 50 cm lang (aan de voorkant in het midden), 26 cm lang aan de achtrkant en 24 cm breed (48 in totaal dus). Voor is het patroon aan de bovenkant 10 cm (20 in totaal). Aan de buitenkant is de hoogte 26 cm. Vanuit daar heb ik de punten verbonden en ontstaat een schuine lijn, de armsgaten zegmaar.
Als laatste teken je aan de zijkanten 1 cm extra, daar komt een naad.

Mijn papier was te kort, vandaar dat je een zwarte lijn in het midden ziet, deze lijn heeft geen functie.


Stap 2.
Je legt nu het patroon op de stof, zoals ik in de vorige stap al aangaf, doe je dit tegen de vouw. Maak deze vouw zelf aan het eind van je stof, dit is om te voorkomen dat je stof verspilt.

Je knipt vervolgens netjes om het patroon heen. Ik werk de top niet af en gebruik daarom een mesje. Dat geeft nettere lijnen en is bij (nep)leer zeker aan te raden.


Ook knip je nog 2 stroken van 5 cm bij ong. 50 cm uit. Dit worden straks de schouderbandjes.


Stap 3. 
We gaan nu beginnen met naaien en starten met de schouderbandjes. Deze vouw je met de rechterkant naar binnen en vervolgens vouw je de linkerkant daar over heen. Je krijgt dus 3 laagjes. Je naait eerst de rechterkant vast op de rand en herhaalt dit vervolgens aan de linkerkant.


Het schouderbandje leg je vervolgens op de binnenkant van de stof (aan de bovenkant van het voorpand). Daar naai je deze vast. Ik heb dit gedaan door een vierkantje te naaien, zo zit het stevig vast.


Stap 4.
Nu naai je de zijkanten vast. Leg de goede kanten van de stof op elkaar en naai dus op de binnenkant. Je naait 1 cm van de rand af en gaat aan het begin en het eind even heen en weer om te hechten.


Stap 5. 
Trek de top nu even aan en meet af waar je bandje moet komen. Deze naai je vervolgens aan de achterkant vast op dezelfde manier als bij stap 3.


Stap 6. 
Als je niet zoveel borst hebt, kun je deze stap eventueel weglaten. Voor mij is het wel nodig, omdat je anders vanaf de zijkant zo naar binnen kunt kijken, dat willen we niet. Ik maak daarom suƧons aan de zijkant, een soort plooi dus. Deze maak je door de stof aan de buitenkant een klein stukje dubbel te vouwen. Je kunt dit het best doen wanneer je de top even aan hebt. Vervolgens naai je op de vouw (dus waar je op de foto de spelden ziet). Probeer zo netjes mogelijk in de lijn van de stof te vouwen, dus zodat je de "armsgaten" mooi schuin houdt.


En dan ben je klaar! Je kunt er nog voor kiezen om de top af te werken langs de armsgaten, onderkant en bovenkant. Mijn stof rafelt niet (er gaan geen draadjes aan hangen) en dus laat ik de randen zo.


Deze DIY is niet zo moeilijk en het resultaat is erg leuk! Ik ben er in ieder geval erg blij mee en zal deze top ook zeker gaan dragen. Je zult hem vast nog wel voorbij zien komen in een outfitpost.

Wat vind jij van deze top? Ga jij hem ook maken?

3 opmerkingen:

 1. Wauw wat knap zeg. Ik wou dat ik dit kon!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. love this top is so chick
  I follow you,can you follow back ?


  www.elogiosamislocuras.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi gemaakt! Heel stylisch.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...